Folia PVC rozciągliwa służy do pakowania świeżych artykułów spożywczych, w tym: do mięsa, drobiu, wędlin, wędzonych ryb, owoców, do pakowanie warzyw, grzybów, pieczywa, wyrobów garmażeryjnych, wyrobów cukierniczych, itd. Folia PVC zapewnia zapakowanym produktom spożywczym optymalną wymianę tlenu i pary wodnej. Zatem produkty owinięte w tę folię „oddychają”, utrzymując równowagę gazową bez tzw. „zapocenia” wewnętrznej strony folii. Właściwość ta zapewnia przedłużenie okresu przydatności produktów do spożycia i jednocześnie gwarantuje efektowny wygląd. Doskonała rozciągliwość oraz odporność na rozrywanie umożliwia stosowanie tej foli zarówno w pakowaniu ręcznym (przy użyciu odcinaczy i gorących stołów), jak i przy użyciu automatów pakujących.( DIGI, ULMA, WALDYSSA, HOBART, OMORI i inne.)
Folia PVC rozciągliwa jest postrzegana jako najbardziej uniwersalne opakowanie do żywności – służy pomocą w gospodarstwach domowych, małych i średnich punktach gastronomiczno-przetwórczych, jak i w dużych zakładach przemysłu spożywczego. Nie bez znaczenia na tak szerokie stosowanie foli PVC rozciągliwej ma tutaj aspekt ekonomiczny tj. jej cena.